Zdroj: #skip

Zdravé stravování a výživa

Pod pojmem zdravé stravování rozumíme výběr jídel, která poskytnou našemu organismu nezbytné živiny a energii na základě denní potřeby, což nám naopak zajistí optimální zdraví. Hlavními zásadami zdravé výživy jsou:

JÍST MÉNĚ SLANÝCH JÍDEL (sůl je složena ze sodíku a chloridu) – přestože je sodík nezbytnou živinou, často ho konzumujeme příliš mnoho (denní potřebné množství je méně 3.000 mg). Jeho nadbytek způsobuje zvýšení krevního tlaku. Je také spojován s osteoporózou a rakovinou žaludku. Dávejte proto pozor na množství soli přidávané při vaření, sledujte její obsad v konzervovaných či jinak upravovaných jídlech. Mezi jídla bohatá na sůl patří např. šunka, konzervovaná masa, paštiky, uzeniny, slanina, sýry, olivy.

JÍST MÉNĚ CUKRŮ – příliš mnoho jednoduchých cukrů způsobuje další chuť na sladké (viz článek o GI). Navíc tyto cukry nemají žádnou nutriční hodnotu, takže při jejich konzumaci získává organismus pouze prázdné kalorie. Přesto se však dají v menším množství tolerovat jako zdroj energie, protože tělu poskytují 4kcal/g oproti tukům, které jsou energeticky bohatší (9kcal/g). Jsou-li však cukry konzumovány ve velkém množství, uloží se v těle ve formě tukových zásob.

JÍST VÍCE POTRAVIN BOHATÝCH NA VLÁKNINU – Vláknina má několik dobrých důvodů pro to, abychom jí konzumovali více – nasytí nás, cítíme se plnější, napomáhá peristaltice střev, a tím zabraňuje rakovině tlustého střeva. Vláknina také pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, a tak snižuje riziko srdečních onemocnění. Doporučované denní množství je 25-30gm, což ve většině potravin námi během dne konzumovaných obsaženo není. Příjem můžeme zvýšit příjmem celozrnných potravin, ovoce, zeleniny či luštěnin. Zvýšíte-li příjem vlákniny, nezapomínejte také pít více tekutin, zejména vody, abyste se vyhnuli zácpě.

SNÍŽIT PŘÍJEM TUKU – Přestože je tuk nezbytnou složkou naší stravy a potřebujeme jej pro správnou funkci našeho organismu (obaluje, a tak chrání vnitřní orgány, pro nervový a reprodukční systém, atd.), často jej konzumujeme nadbytek. Průměrně ho přijímáme 38-42% denně, což je zbytečně mnoho, neboť doporučené množství se pohybuje kolem 30% (nemělo by jej být však pod 10%). Při nadbytečné konzumaci tuku hrozí riziko srdečních onemocnění, rakoviny nebo obezity.

OMEZIT PŘÍJEM ŽIVOČIŠNÉHO TUKU – Živočišný tuk patří mezi nasycené a podílí se na vysoké hladině cholesterolu v krvi, přestože přesný důvod, proč má takové účinky, dosud není zřejmý. Nasycené tuky přispívají k cévním onemocněním, které způsobují kornatění cév (tyto cévy přenáší v našem organismu krev a kyslík).

JÍST VÍCE OVOCE A ZELENINY – Stále většina z nás nejí minimálně doporučené 2-4 kusy ovoce a 3-4 porce zeleniny denně. Ovoce a zelenina obsahují velké množství vlákniny, vitamín A a C. Tyto vitamíny hrají důležitou roli při obraně proti onemocněním a stárnutí, protože mají silné antioxidační vlastnosti. Antioxidanty brání organismus proti volným radikálům. Volné radikály jsou reaktivní skupinou sloučenin, která napadá buňky. Pokud si je nepohlídáme, mohou poškodit tkáň a normální buňky. Poškození může bát impulsem s mnoha onemocněním včetně rakoviny, onemocnění srdce a artritidě. Volné radikály se nachází ve znečištěném vzduchu, cigaretovém kouři, rafinovaném nebo smaženém jídle. Zvýšení příjmu čerstvého ovoce a zeleniny v naší stravě je tedy nejlepším způsob, jak ochránit náš organismus před těmito škodlivými sloučeninami.


Získáno ze sekce výživa serveru aerobics.cz verze 0.99/2.00b/2002+0.25 (11.12.2019 23:10:39)