Zdroj: #skip

Bílý cukr nepatří do naší kuchyně

Adventní doba a vlastně celé období Vánočních svátků a Nového roku je časem, kdy se konzumaci sladkého nevyhneme, ale i tak je napotřebí připomenout, že bílý cukr není naším přítelem, ale je velmi významným nepřítelem pro náš organismus.

Důvodem je jeho složení a náročnost jeho trávení. Bílý cukr se vyrábí rafinací (čistěním) z cukrové třtiny a cukrové řepy. Při složitém postupu praní, louhování, vaření, odpařování atd. se vstupní suroviny zbavují různých přísad a nečistot a také všech ostatních živin, až z něj zůstane pouze čistá sacharóza. Výsledný cukr je tedy dobře stravitelný, má vysoký obsah energie (16,8 kJ/g), ale neobsahuje žádné další živiny.

Právě nedostatek jakýchkoli minerálů v cukru zatěžuje organismus, který na jeho trávení potřebuje vitamíny skup. B, vápník, hořčík, chrom a zinek. Tyto vitamíny a minerály bere tělo ze svých rezerv a tak se paradoxně můžeme po konzumaci cukru cítit unaveně.

Jak nám cukr škodí
Při trávení cukr náš organismus ztrácí vitamíny skup. B, vápník, hořčík, chrom a zinek. Cukr přispívá k nárůstu obezity, poškozuje zubní sklovinu, podporuje bakterie, které způsobuji zubní kaz. Tato potravina rovněž zvyšuje hladinu adrenalinu, což může vést k podrážděnosti nebo hyperaktivitě - na to pozor zejména u dětí.Různé druhy cukrů

Čím bílý cukr nahradit
V současné době je na trhu celá řada třtinových a tmavých přírodních cukrů či nerafinovaný řepný cukr. Tyto cukry obsahují melasu, ve které zůstavají vitamíny, minerály a stopové prvky. Jinou alternativou je med, javorový sirup, sušené ovoce či stévie (sladká tráva).

A jedna zajímavost na závěr
Až do konce 19. století se cukr dodával nejčastěji v odlévaných homolích, které se v domácnosti sekaly na drobnější kousky. Roku vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který homole postupně nahradil.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org
http://www.velkaepocha.sk/200609281067/Skodi-nasemu-zdravi-bily-cukr.html


Získáno ze sekce výživa serveru aerobics.cz verze 0.99/2.00b/2002+0.25 (22.5.2019 2:32:20)